Muz üreticilerinin isyanı: Yeter artık, ekmeğimize, emeğimize yönelik saldırılarınızı artık kaldıramıyoruz

TAKİP ET

ANAMUR GAZETESİ / Musa Suğan - Çatkaya Gayrimenkul Sahibi Hasan Çatkaya'nın Başkanlığındaki, Ali Solak, Hayati Aydul, Hüseyin Niyazi Sarıoğlu ve Özgür Öztaş'ın yönetim kurulu üyesi olduğu Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Çatkaya Gayrimenkul Sahibi Hasan Çatkaya'nın Başkanlığındaki, Ali Solak, Hayati Aydul, Hüseyin Niyazi Sarıoğlu ve Özgür Öztaş'ın yönetim kurulu üyesi olduğu Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Sosyal medyada, "Komisyoncu Çatkaya'ya çarptı, muz üreticisinin destekçisi, yerli muz yeniden çok önemli seviyelere gelecek" şeklinde paylaşımlar yapılıyor.

Son iki haftadır fiyatları peş peşe düşen yerli muz fiyatları, Anamur MUZ BİR Yönetim Kurulu, Alanya MUZ BİR Yönetim Kurulu, Adana MUZ BİR Yönetim Kurulu ve Silifke Muz Üreticileri Platformu'nu harekete geçirdi. Üreticileri birlikleri ortak açıklama yaparak yerli muz üreticisinin isyanını dile getirdi. Kuruluşlardan yapılan basın açıklaması şöyle:

Muz üreticilerinin isyanı: Yeter artık, ekmeğimize, emeğimize yönelik saldırılarınızı artık kaldıramıyoruz

Bizler Akdeniz bölgesinde muz üreticisi çiftçileriz, ağır koşullarda bin bir emekle üreterek ülkemizin ihtiyacını karşılar hale getirdiğimiz yerli muzumuz; birçok tarım ürününde olduğu gibi artan üretim maliyetleri ve üretici fiyatları üzerinde kurulan tekelleşmiş düşük fiyat dayatması sonucu üretim maliyetini karşılamayıp üretilemez hale gelmiştir.

Bölgemizde üreticiden muz alan ve tekelleşmiş yapıya dönüşüp serbest piyasayı manipüle eden komisyoncu dernekleri her zaman olduğu gibi son 2 haftadır fiyatları aşağı çekmenin hiç gerçekçi açıklaması olmadan "Ben yaptım, oldu bitti" diyerek üreticinin ekmeğine kan doğramıştır. Henüz daha üretici yüzde 38 zamlı elektrik faturalarıyla yüzleşmeden 20 TL gibi kabul edilemez fiyat dayatmaları manidardır, hasat sezonu öncesi üretim maliyetini bile karşılamayan bu akıl dışı fiyat dayatması yerli muz üretiminin önünü kesip çiftçiye üretimden vazgeç demektir. Muz üretiminin önünü kesmeye yönelik bu akıl ve akla aracılık edenler şunu bilsinler ki; çiftçi üretemezse bu ülke bir yerlere bağımlı kalır ve ithal baronları köşe başlarını tutar. 

Bizler aşağıdaki imzaları bulunan üretici birlikleri olarak üreticiye dayatılan bu hakkaniyetten uzak 20 TL olarak uygulamaya çalıştığınız fiyatı kabul etmeyerek üreticimize 24 TL’den aşağı bir fiyata kestirmemelerini tavsiye ediyoruz. Üreticinin bu talebi kabul görmemesi halinde ‘KESTİRMEM’ iradesi de dahil olmak üzere bir dizi hak arama mücadelesinin içinde bulunacağız. 

Anamur MUZ BİR Yönetim Kurulu

Alanya MUZ BİR Yönetim Kurulu

Adana MUZ BİR Yönetim Kurulu

Silifke Muz Üreticileri Platformu

Hasan Çatkaya yeniden Muzbir başkanı

 


Hasan Çatkaya Ali Solak Hayati Aydul Hüseyin Niyazi Sarıoğlu Özgür Öztaş Muz Üreticileri Birliği Muzbir Muz Fiyatları Muz Piyasası Çatkaya Gayrimenkul