Muzda temmuz ayı tarım takvimi

TAKİP ET

ANAMUR GAZETESİ / Musa Suğan - Ziraat Yüksek Mühendisi Muz Uzmanı Bünyamin Kozak, muzda temmuz ayı tarım takvimini paylaştı.

Muz Uzmanı Bünyamin Kozak’ın Temmuz ayı tarım takvimi şöyle:

Doğumun sürdüğü bu dönemde de sıcaklık, havalandırma, sulama ve gübrelemeye dikkat edilmelidir. Doğum izlenmelidir. Nematod zararının arttığı ve doğumların büyük bir kısmının tamamlandığı bu dönemde nematod mücadelesi, havalandırma, sıcaklık, sulama ve gübrelemeye dikkat edilmelidir.

Sulama; Öğleye doğru % 40’lara düşen ortam nemini yükseltmek ve sıcaklığın 35 derece üzerine çıkmaması için her gün öğleden önce yarım saat civarı yağmurlama veya sislemeler çalıştırılmalı, toprak nemine bağlı olarak yine her gün yarım saat damlama ile su verilmelidir.

Havalandırma; Yüksek sıcaklıklara dikkat edilmeli, sıcaklığın gündüz 35 derecenin üzerine çıkmaması için önlemler alınmalıdır. Her gün gündüz saat 10 dan itibaren aralıklı olarak sisleme çalıştırılmalı, ortam nemi % 50’nin altına düşürülmemelidir. Gece sıcaklıkları 20 derecenin üstünde kaldığı için rüzgar olmadığı sürece pencereler açık bırakılabilir.

Bakım-Budama: Kurumuş eski ve sararmış yaprakların temizlenmesi bu ay içerisinde yapılabilir. Doğum yapan ağaçlarda sadece hevengin altına gelen meyvelere değecek yapraklar ile doğumu yakın ve bir yöne doğru eğilmiş ağaçlarda meyvenin sarkma yönündeki yapraklar bıyıklı kesilmelidir. Meyve üstü hiçbir dönem kesinlikle açılmamalıdır. Ayrıca, hasat edilen ağaçların yaprakları da hemen kesilmemeli, çevresindeki fidanların gelişme durumuna göre önce fidanların üstünü açarak, sonra ortamın aşırı kurumasına engel olacak şekilde aşamalı olarak kesilmelidir. Gelişmesini istediğimiz fidanların tepeleri her zaman güneş görecek şekilde budanmalıdır. Hevenklerin kırılmaması için destekler kullanılmalıdır. Hevenk asma işlemlerinde göz-gez-arpacık hizasında düzgün yerden hevenkler bağlanmalı, gerekiyorsa ikinci bir yerden getirilen kanca veya bağ ile destek bağlaması yapılmalıdır. Yaprak yoğunluğunun sıcağı kontrol edeceği unutulmamalıdır.

Fidan ayarı: 1. Anası doğurmamış veya yeni doğurmuş ama parmakları yukarıya kıvrılmamış, boyları ortalama 1,5 metre ve kök boğazı çapı 15 cm den büyük olan fidanlar, gelecek sene 15 Nisan-15 Mayıs arası çiçek doğum olmaması için kesilip, oyulmalıdır. Boyları 2 metre ve üzeri fidanların üstleri açılacak, ikinci doğuma gönderilecek. 1 metre ve altı fidanlara dokunulmayacak. Kesimler toprak seviyesinden olacak ve oyma işlemi sadece özü alınacak kadar oyulacak. Derin ve geniş oyulmayacak. Gövde kalınlığı 1 karışa gelmemiş olan ağaçlarda tam fidan temizliğine devam edelim. Gövde kalınlığı 1 karışı geçen ağaçlarda, kuzey yönde, 2 damlama arasında olacak şekilde 1 tane yanak fidanı bırakılacak. Güney ve batı kenarlarda mümkün olduğu kadar çift fidan, aralarda da olabildiği kadar çift fidan bırakalım. Her fidan sökümünde en fazla 2 fidan sökülecek. 1-1,5 metre arası sezon fidanı çift bırakılacak. 1 metre ve altı tek bırakılacak. Ardından fidan sökümü sonrası ortaya çıkan boşluklar ve kök boğazı doldurulacak. Beğenmediğimiz ağaçlara işaret koyalım. Fidansız bırakalım. Yanındaki komşu ağaçlardan 2’şer fidan bırakalım. İlave boşluklara ara dikim yapalım. Bu ayın 15’ine kadar ara dikim zamanını kaçırmayalım. 

Kesme oyma işlemi bu ay ortasına kadar tamamlanmalıdır. Ara dikim yapılan seralarda dökme ile beslemeye devam edilmeli, fidan gelişme durumuna göre üstlerinin ışık yoğunluğu ayarlanmalı.

Gübreleme; Düzenli olarak azot ve fosfor destekli, potasyum ağırlıklı gübreleme sürdürülmelidir. Önerilen gübreler ile haftada 2 sefer gübreleme sürdürülmelidir. Bu dönem bitkinin gövdesinin en fazla potasyum depoladığı, azot ve fosfor ihtiyacının azaldığı ancak doğum sonrası fidanların büyüklüğüne bağlı olarak azaltıldığı dönemdir. 1 dekar muz için haftada 1 kere; 3,5 kg 13.0.44, 1 kg Active 33 Azot, 0,5 litre Nano-S (sıvı kükürt), 0,5 litre Fulvin eklenerek sulama süresince ortalama 30 dakika süreyle gübreleme yapılmalıdır. Nematod sorunu yaşanan yerlerde uygun nematod ilaçları ile mücadele yapılmalıdır.

Azot miktarını arabanın gaz pedalı gibi düşünerek bitki gelişmesine göre artırabilir, doğumlar başlayınca hevenk sapının uzunluğuna bakarak azaltabiliriz. Ayrıca; 15 günde 1 sefer, dekara tek başına 1,0 kg Kalsiyum Nitrat bitkilerin Kalsiyum ihtiyaçlarını gidermek üzere verilmelidir. Tabana verilmediyse 2,5 kg kadar Mağnezyum Sülfat gübresi tek başlarına ayrı ayrı verilmelidir. Daha önce Bor gübrelemesi yapılmamış ise dönüme yıllık 2 kiloya tamamlayacak şekilde Borik asit verilmelidir. Sulama ile birlikte yapılan gübreleme, sulama süresince sürdürülmelidir.

Mücadele; Kırmızı örümcek yoğunluğu ve kırmızı örümcek yiyen faydalılar ile yaprak bitleri takip edilmelidir. Kırmızı örümcek mücadelesi yapılacaksa her seferinde farklı etki maddeli ilaçlar ve kırmızı örümceğin her dönemine etkili ilaçlar tercih edilmelidir. Kırmızı örümcekleri yiyen faydalıların çoğalması sağlanmalı, gereksiz yaygın ilaçlar yapılmamalıdır. Yaprak bitleri ve unlu bitler genç sürgünlerde takip edilmeli, tesbit edildiği an mümkün olduğu kadar lokal ilaçlama yapılmalıdır. Kök bölgesinde yoğunlaşacak nematod zararlısı izlenmeli, yoğunluk saptanırsa sıvı nematod ilaçları ile ilaç-hasat arası süreye uyularak mücadele edilmelidir. Kırmızı örümcek için üst üste aynı ilacı kullanmadan ve yumurta öldürücüleri de kullanarak mücadele edilmelidir.

Hastalık ve zararlılara konukçu olan ve asıl ağaçlarımızın besinini çalan yabancı otların gelişmesine izin vermeyelim. Mücadele edelim.

Ziraat Yüksek Mühendisi Muz Uzmanı Bünyamin Kozak Muz Yetiştiriciliği Muz Fiyatları Muz Doğumu Fidan Ayarı Gübreleme Havalandırma Azot Kırmızı Örümcek Muz Bakımı